תאורת לד החדשה במרחב הציבורי במועצה
מועצה מקומית כפר ורדים פועלת לטובת החלפת גופי התאורה הישנים בגופים חדשים, חסכוניים בטכנולוגיית לדים, שתחסוך למועצה מאות אלפי שקלים בשנה.
בפתח הדברים נציין כי המועצה רואה אחריות רבה בהחלפת טכנולוגיית תאורה ולכן שכרה המועצה טרם היציאה למכרז את שירותיה של המומחית לנושא ד"ר אינה ניסנבאום – יו"ר האגודה הישראלית לתאורה, שתרמה מכישוריה לכתיבת מכרז התאורה שעומד בתקנים המחמירים ביותר. בנוסף עסקה ד"ר ניסנבאום בבדיקת ההצעות שהוגשו, ביצוע פיילוט ברחובות כפר ורדים ועוד.
נציין שאין במועצה המקומית כפר ורדים ובשטחיה טכנולוגיית דור 5 ואין כוונה ליישם בתאורת לד טכנולוגיה שכזאת.
אנו פורסים בפניכם את המוצע בצורה מובנת וברורה ומקווים שמסמך זה בנוסף למפגש זום עם המומחית ד"ר אינה ניסנבאום שיתקיים בתאריך 20.7.23 בשעה 20:00, יהיה לכם לעזר להבנת הנושא.
עוד במהלך כתיבת המכרז נקטנו בגישה מחמירה ביותר ביחס למדדי קרינה קצרת גל (הקרינה הכחולה) ואנרגיה והמערכת הנבחרת עומדת בקריטריונים מחמירים שלהם תקינה בטיחות חשמלית ובטיחות פוטוביולוגית. גופי התאורה נבדקים במכון התקנים הישראלי ובמכוני בדיקה בינלאומיים בלתי תלויים – הכל בהתאם לתקינה הרלוונטית והעדכנית.
פרויקט שדרוג תאורה יחל בשבועות הקרובים.
– מדוע יש צורך להחליף את התאורה הישנה? ומה היתרונות של תאורת הלד החדשה?
ברוב הבתים בישראל (בוודאי במשרדים ובתעשייה) עברנו מהתאורה הישנה של חוט להט, נורות פריקה ופלורסנטים לתאורת לד. תאורת הלד יעילה יותר וחוסכת אנרגיה וכסף רב. בנוסף, מקדם העברת הצבע טוב משמעותית מאשר בתאורה הקיימת כך שרואים פרטים טוב יותר מאשר התאורה ישנה.
במרחב הציבורי תאורת הלד פולטת פחות זיהום אור ביחס לפנסי רחוב המותקנים כיום ביישוב בטכנולוגיית נתרן לחץ גבוה או מטאל. תאורת הלד ידידותית יותר לסביבה, וגורמת לפחות זיהום אור.
– שמענו שעמודי התאורה שמקיימים בקרה ותקשורת חכמה מייצרים קרינה מזיקה לבריאות. האם זה נכון?
לא נכון.
ראשית, כלל המכשירים שסובבים אותנו ביום יום מייצרים אנרגיה שהופכת גם לסוג מסוים של קרינה. תדרי התקשורת בהם משתמשת מערכת התקשורת והבקרה של התאורה הינם תדרים פתוחים ומערכת המאור והבקרה לכשעצמה – מייצרת קרינה אפסית.
עוד במהלך המכרז והביצוע, מועצה מקומית כפר ורדים נקטה בגישה מחמירה מאד ביחס למדדי הקרינה והאנרגיה, והמערכת הזוכה עומדת בקריטריונים מחמירים ובהם תקינה פוטוביולוגית, אישורי משרדי הבריאות, התקשורת, מכון התקנים הישראלי ותקנים בינלאומיים. בכל מקרה המכרז מורה על בקרה קווית (בשלב זה לא תותקן בקרה כלל)
– האם תאורת הלד עצמה מזיקה לראייה או גורמת לבעיות שינה ונזקים בריאותיים אחרים?
לא.
הוועדה הבין-משרדית בה חברים בין היתר נציגי המשרד להגנת הסביבה קבעה מפרט תאורת לד לרחובות ולשטחים ציבוריים פתוחים המגדיר גוון תאורה מקובל (קלווין) במרחב הציבורי של כ- 3000 קלווין. כלומר בין גוון צהבהב/כתמתם חם לבין גוון לבן קר. מפרט זה הוא המחייב במגזר הציבורי והוא משמש את משרד השיכון, משרד הביטחון, מע"צ, נתיבי ישראל, השלטון המקומי ועוד.
בכפר ורדים – החלטנו להחמיר ולבחור 2700k תוך הקפדה על בדיקת הספקטרום ותכולת הקרינה קצרת גל (הקרינה הכחולה) ככל שטמפרטורת הצבע נמוכה יותר, גוון התאורה הוא יותר 'חם', נתקין גופי תאורה בעלי קרינה קצרת גל נמוכה ככל האפשר, בכדי ליצור אור חם, נעים ולא מזיק.
תיקני תאורה עולמיים מחלקים את רמות הסיכון של נורות LED ל-4 קבוצות סיכון (Risk Groups) מ-0 ועד 3. כאשר 0 היא רמת הסיכון הנמוכה ביותר (לא קיים נזק פוטנציאלי) ו-3 היא הגבוהה ביותר. החל מדרגת סיכון 2 יש צורך בהתוויית אזהרה על גוף התאורה". גופי התאורה של המועצה המקומית כפר ורדים הם ברמת סיכון אפס ויופעלו עד 15 וואט מקסימום ובגוון תאורה צהוב חם 2700 קלווין.
– האם גוון האור של תאורת הלד מזיק לבריאות?
על פי כל הנורמות המקובלות היום וההמלצות העדכניות של הארגונים הבינלאומיים- תאורת הלד שבפרויקט לא מזיקה. בנייר עמדה של משרד הבריאות ביחס לצבע האור נכתב כך: "מחקרים מצאו שלמרות שמרבית גופי תאורת LED כוללים דיודה כחולה – בדיקות שנערכו לא מצביעות על יותר אור כחול שנפלט מהן מאשר מגופי תאורה מקבילים בטמפרטורת צבע דומה". באף אחת מהמדינות המפותחות אין חשש אמיתי מתאורת הלד, למעט ההגדרה של התקן הפוטוביולוגי ורמות הסיכון שצריך להתחשב בהן, ובהם כאמור אנחנו עומדים.